Sprängning på gång

 
Nu var det länge sen vi bloggade igen. Helt enkelt för att det inte hänt så mycket, annat än diskussioner "bakom kulisserna". Plus att energin inte varit på topp på sistone. Men tomten gör sig bra i vårsolen!
 
 
 
Men två stora grejer har hänt.
1. Vi har fått en ny tomtutsättning från Lantmäteriet. Och vilket härligt resultat vi fick. Det visade sig att det stängsel som vi har som tomtmarkör inte sitter helt rätt, utan vi har egentligen flera decimeter större tomt. Precis vad vi behöver!
 
2. Vi har kommit fram till att sprängning av vår bergknalle är det enda rätta. På så sätt kommer vi få en helt annan känsla på tomten. Vi kommer på så sätt jämna ut den och få jämnare höjning till vår granne vilket gör att det inte kommer kännas som de "tittar ner" på oss. Vi kommer också slippa flytta huset från den plats som vi tänkt och få en plats mer mitt på tomten. Så klart är det tråkigt att inte få en naturligt mjuk berghäll på tomten, men vi tror at tdet kommer bli toppen ändå.
 
Vi har också haft lite småmöten, där min man har tagit det mesta ansvaret på den aktiva fronten. Till exempel har vi:
> Haft möte med vägföreningen som vi tillhör för att gå igenom vägens skavanker för att inte vi ska få skulden för eventuella brister som redan vägen påvisar och för att flytta en sandkista som står i anslutning till vår tomt.
> Pratat med Posten för att flytta brevlådor som står i anslutning till vår tomt.
> Pratat med SRV återvinning för att flytta soptunnor som står i anslutning till vår tomt.
> En hel del kontakter har också gjorts angående den lyktstolpe som står vid vår tilltänkta infart. Den visade sog tillhöra vägföreningen, men den står inte på vår tomt så vi får bekosta flytten. På måndag ska en elentreprenad komma och titta på den och komma med en offert. Men det kommer vara tusenlappar som ändå känns värda i sammanhanget för då kan vi maximera tomten som vi planerat med en infart.
flytta lyktstolpe - lantmäteriet - sprängning - tomt - utsättning - vägförening
1

Motgång vid utsättning

 
Vi börjar med något positivt. Här kommer vårt hus stå inom några månader. De fyra pinnarna i bild markerar vårt "burspråk" och vår dotter står i öppningen mot köket. Så sjukt häftigt.
Och vi träffade också våra närmaste grannar. De verkar väldigt trevliga, så det känns ju toppen så klart. Eftersom vår tomt kommer vara byggarbetsplats den närmaste tiden så känns det bra att de verkar vänligt inställda och lätta att prata med.
 
Men okej, att husbygge kan innebära en rad motgångar börjar vi nu erfara. Den första är här. Och den är rätt stor.
I början av april gjorde kommunen en utsättning. Resultatet fick vi se i dag när vi tittade till tomten.
Snabbt byttes förväntan till tusen frågor.
 
Ett hörn på huset sitter i bergsknallen som jag har berättat om förut. Detta var en överraskning då vi enligt detaljplanen skulle ha minst 1,5 meter tillgodo. Men så var alltså inte fallet. I stället var vi 80 cm upp på knallen.
 
 
Nu står vi med frågan: vad gör vi nu?
Alternativen är:
> flytta och vinkla om huset på tomten.
Vi har inte mycket utrymme att flytta runt på, så det blir ett pusslande om det ska fungera.
> spränga bort berget
en stor kostnad som vi inte räknat med, och tidskrävande då det krävs tillstånd och besiktning av husen som ligger nära
> snigeldynamit eller stenspräckning
slipper tillstånd och besiktningar, och blir inte lika snabba resultat
 
Har ni några tips och råd?
 
Även vår carport var utstakad. Den ligger också inte helt så smidigt som det såg ut på vår nybyggnadskarta. Även här lär det finnas risk för att det är berg som behöver sprängas…
 
 
Helt klart kan man säga att ibland stämmer inte detaljplanen till punkt och pricka. Det är något att ha med i bakhuvudet om man är osäker.
 
Ledsen för lite mörka bilder, men hoppas ni ser ändå.
sprängning - tomt - utsättning
3

… bort med de här också

 
Förutom flytten av lyktstolpen vill vi få bort grannars soptunnor, en sandkista och brevlådor. Visst att de inte står preciiiiis på vår tomt. Det är några decimeter gräsyta innan tomten egentligen börjar, verkar det som.
Men:
1. Vi kommer ta bort det fula stängslet och sätta upp staket alternativt en häck.
2. Vi behöver fullt tillträde för att alla stora maskiner ska kunna komma in på tomten i och med husbygget.
3. Det är inte så kul att ha dem där, och de behöver ju egentligen inte stå precis där.
 
Vi har redan fått kommunen att gå med på att flytta sandkistan. Vi får skicka ut lappar till grannar om resten.
 
Vi hade gärna flyttat elskåpet också, men enligt kommunen skulle det kosta massor och elen skulle stängas av hos grannar under arbetet. Så vi får leva med det på andra sidan staketet eller häcken.
tomten
1