Motgång vid utsättning

 
Vi börjar med något positivt. Här kommer vårt hus stå inom några månader. De fyra pinnarna i bild markerar vårt "burspråk" och vår dotter står i öppningen mot köket. Så sjukt häftigt.
Och vi träffade också våra närmaste grannar. De verkar väldigt trevliga, så det känns ju toppen så klart. Eftersom vår tomt kommer vara byggarbetsplats den närmaste tiden så känns det bra att de verkar vänligt inställda och lätta att prata med.
 
Men okej, att husbygge kan innebära en rad motgångar börjar vi nu erfara. Den första är här. Och den är rätt stor.
I början av april gjorde kommunen en utsättning. Resultatet fick vi se i dag när vi tittade till tomten.
Snabbt byttes förväntan till tusen frågor.
 
Ett hörn på huset sitter i bergsknallen som jag har berättat om förut. Detta var en överraskning då vi enligt detaljplanen skulle ha minst 1,5 meter tillgodo. Men så var alltså inte fallet. I stället var vi 80 cm upp på knallen.
 
 
Nu står vi med frågan: vad gör vi nu?
Alternativen är:
> flytta och vinkla om huset på tomten.
Vi har inte mycket utrymme att flytta runt på, så det blir ett pusslande om det ska fungera.
> spränga bort berget
en stor kostnad som vi inte räknat med, och tidskrävande då det krävs tillstånd och besiktning av husen som ligger nära
> snigeldynamit eller stenspräckning
slipper tillstånd och besiktningar, och blir inte lika snabba resultat
 
Har ni några tips och råd?
 
Även vår carport var utstakad. Den ligger också inte helt så smidigt som det såg ut på vår nybyggnadskarta. Även här lär det finnas risk för att det är berg som behöver sprängas…
 
 
Helt klart kan man säga att ibland stämmer inte detaljplanen till punkt och pricka. Det är något att ha med i bakhuvudet om man är osäker.
 
Ledsen för lite mörka bilder, men hoppas ni ser ändå.
sprängning - tomt - utsättning
3
Cornelia

Hej! Jag tycker ni allt ska överklaga utstakningen, och visa på att huset på situationsplanen var placerat med hänsyn tagen till just bergets placering och att det är det de måste utgå från! Ni kan ju inte hjälpa att deras situationsplan inte verkar stämma. Hoppas ni kan hitta en lösning tillsammans med kommunen!

Hur ser det ut mot gatan, har ni inte något utrymme tillgodo där?

Håller tummarna!

Svar: Tack för din input! Ja, när du säger det så borde vi faktiskt kunna ta det en vända till med kommunen då det är deras planer som inte stämmer med verkligheten. Vi ska ta detta vidare.
Vi har lite tillgodo mot vägen, men vi hade en önskning att inte vara precis på gränsen då det då känns som huset "står på vägen" när man tittar ut. Men lite skulle vi nog kunna vinkla det om det blir den bästa lösningen till slut.
Hej huset!

Qim

Alltså tänk att ni (och förhoppningsvis också vi ngn gång ibland) kommer sitta där i ert burspråk och äta middag om bara några månader! Så mysigt ju!

Svar: Eller hur! Sjukt! Men sjukt mysigt! Och ni är självskrivna att komma ofta och sitta och äta där i burspråket med oss!
Hej huset!

Qim

Gulligt hus mittemot också - det är ju ett stort plus 👍

Svar: Ja, men visst är det fint! Gillar att det är ett gulligt hus om man väl ska titta in i nåt :)
Hej huset!