Fyra nyanser av vitt

 

Veckan gick i ett. Men här kommer en summering av ett av projekten. Efter att ha besökt Flügger färg, Colorama och Fredells byggvaruhus och köpt lite färgprover var det bara att sätta igång. Projekt: välja husfärg är inledd på allvar.

Vi valde vit färg i nyanserna (från vänster till höger på andra bilder): Tonad vit (eller Stockholmsvit) från Alcro Bestå, vit fråm Jotun Demidekk, S-0500 från Flügger färg samt Varmvit från Alcro Bestå.

Direkt kunde vi se att vissa nyanser verkligen ser helt annorlunda ut på plats ute i vanligt dagsljus ute i miljön och att det också skiljde sig mellan sol och skugga.

Men vid första ögonkastet har vi en vinnare i Demidekk. Vi ska suga lite på (färg)karamellen. Och tar gärna emot tips och kommentarer. Vad säger ni om obruten vit som fasadfärg? Det finns en mängd åsikter, men vi tar gärna in fler eller tips på någon brytning som vi inte tänkt på!
Och ett extra önskemål om erfarenheter från att måla fasad med Demidekk.

alcro bestå - bygga hus - colorama - demidekk - flügger färg - fredells - färgprov - husfärg - måla hus - stockholmsvit - tonad vit - vitvaror
5
Cornelia

Hej!
Ja, det där med att välja vit färg är inte det lättaste. Innan har man inte direkt tänkt på att det finns så många olika nyanser, men när man bygger och åker runt och kikar på hur andra hus ser ut så ser man verkligen skillnaderna.

Vad har ni valt för vit färg på fönster och eventuell garageport och andra detaljer? Det allra fulaste (enligt mig) är när man har en massa olika vita färger på samma hus.

Vi är väldigt nöjda med vår vita färg, där vi tog bort hälften av det gula i standardfärgen s-0502-y (blandningen borde då bli s-0501-y). Den är då fortfarande lite bruten, men uppfattas ändå som betydligt vitare än grannhuset t ex (vet i och för sig inte vad de har för brytning). I och för sig har vi inte sett hur huset ser ut mot snö osv, men vi är väldigt nöjda med hur färgen ter sig i solljuset (och under mulna och regniga dagar också för den delen..) i alla fall :)

Lycka till med färgfunderingarna!

Svar: Verkligen en stor och svår fråga. Vi har valt 0500 på fönsterdetaljer och sen silver/grå på stuprör. Håller helt med om att det inte får skära sig!

Bra tips med er blandning! Den ska vi försöka spana in!I övrigt har ni ett superfint hus! Hur gör ni er mur? Och kan du berätta mer om er trappspaljé?
Hej huset!

Nouw.se/villalundahov

Vi har målat värt hus i newport white med demidekk brilliant white. Det blir super bra och folk har frågat oss vilken färg vi har, för de tycker den är fin :)

Svar: Kul att höra! Hur gör ni blandningen till newport white?
Hej huset!

Ida

Håller med ovanstående att det viktigaste är att matcha mot fönster och dörrar. Obruten vit tycker jag personligen bländar lite för mycket när solen ligger på. Det finns ju mycket vita hus nu. Åk runt och kolla, knacka på och fråga om ni hittar något ni tycker är snyggt. Så gjorde vi 😊

Svar: Håller helt med om matchningen! Grejen är den att vi har kritvita fönsterdetaljer så vi vill inte gå för gult på fasaden. Vi har varit runt lite, tyvärr är det semestertider så ingen har varit hemma när vi knackat på. Maximal otur!
Hej huset!

husdromma.blogg.se

Vi målar vårt hus just nu med demidekk froströk, det är vitt men bländar inte :)

Svar: Kul att ni är nöjda! Skulle vara kul att se den nyansen på en hel fasad, för när man Googlar är dte så svårt att få en bild av hur den ser ut.
Hej huset!

Ida

Hej, jag surfar runt på husfärger och hittade din roliga blogg nyss! Får jag fråga vilken färg ni till slut valde på huset? Vi håller på att bygga hus nu och jag vill inte gärna ha en för gul nyans på vårt vita hus... Tack på förhand! / Ida

Svar: Hej Ida! Vi valde basvit till slut. Alltså en vit helt utan gulstick. Och vi är så nöjda! Vi tycker alla andra vitgula nyanser på hus ser smutsigt ut tyvärr. Lycka till!
Hej huset!