Val av husmodell

 
Ett hus är personligt. Bygger man hus har man lyxen att skapa ett hus som passar just de önskningar och behov man själv har. Men bland alla olika hus och idéer som finns därute, så är frågan vilket hus man ska välja.
 
Vägen dit kan se olika ut. Kanske hittar man tomten först och väljer hus utifrån det. Eller så har man en tydlig idé om vilket hus man vill ha eller några önskemål för huset som sedan avgör vilken tomt man letar efter.
 
Vilket hus man vill bygga kan baseras på många olika saker. Är det en viss husmodell, en viss husleverantör, en viss planlösning som du gillar? Kanske har du hittat ditt drömhus via en leverantör eller vill rita själv? Vill du ha ett hus i enplan, 1,5-plan eller 2-plan? Vilket behov har ni av storlek och olika ytor?
 
Det är dock bra att inte kära ner sig fullständigt i en husmodell innan du vet vilken tomt du har eller om huset kan anpassas till tomten.
För. En faktor som man inte kommer ifrån är tomten. Det är den som i slutändan avgör hur och vad du kan bygga. Alla tomter har sina förutsättningar, både vad gäller form, väderstreck, utsikt och underlag (krävs det ett sutteränghus?) Och framför allt, vad säger detaljplanen? De kommunala planbestämmelserna avgör hur stort och högt du får bygga.
 
Sedan har din tomt också ofta ett krav på sig att passa in i området. Så hur ser grannarnas hus ut?
 
Hur vi kom fram till vilket hus vi ville ha?
I vårt fall har vi en ganska liten, plan tomt, med rätt små höjdskillnader. På den stora delen av tomten är det helt plant. Men vi har en bergknalle som gör att ett stort enplanshus aldrig skulle fungera. Men tyvärr kan vi heller inte ha ett tvåvåningshus (som jag hade som önskemål från början) eftersom detaljplanen sa att bygghöjden (där taket bryter väggen) får max vara fem meter. För att ändå få maximal känsla och utrymme på övervåningen, utan att ha tvåplanshus, blev lösningen flera takkupor.
Vi hade möten med flera husleverantörer innan vi bestämde oss vilken vi skulle välja att bygga hus med. Fast egentligen hade vi nog redan fastnat för Rörvikshus. Anledningen var att vi redan hade hittat ett Rörvikshus som vi gillade känslan i, medan vissa andra leverantörers visningshus kändes lite sämre. Och med Rörvikshus fick vi rita huset efter våra önskemål från början, inte välja hus utifrån en katalog. Härlig känsla!
 
Bild: Rörvikshus
bygga hus - detaljplan - förutsättningar - husleverantör - husmodell - planlösning - rörvikshus