Välja golvbrunn

 
 
 
 
När man annars bara nöjer sig med vilken golvbrunn som helst – eller inte ens tänker på den – måste man ta aktiva beslut även kring vilken golvbrunn man ska ha i badrummen när man bygger hus.
Och även om det tidigare bara funnits ett alternativ, den klassiska kvadraten, finns numera flera varianter. Nu kan till och med golvbrunnen bli ett val för att skapa en känsla och bli en vacker detalj.
 
Vi har inte bestämt oss för vilken/vilka vi ska ha, eftersom vi ännu inte valt vilket eller vilka kakel och klinker vi vill ha. Och det påverkar ju lite.
För det positiva med de nyare golvbrunnarna, den avlånga golvrännan och hörnbrunnen, är ju att man blir lite friare i storleken på kakelplattorna och hur golvet ska luta.
Den klassiska golvbrunnen kräver golvklinker i en storlek upp till 20x20 cm för att kunna bygga fall mot brunnen och kräver fall från fyra håll. Därför väljer många att göra mindre varianter av de stora klinkerplattorna som man kanske vill ha på övriga badrumsgolvet, eller ha mosaik i duschen.
 
Den avlånga golvrännan och hörnbrunnen, från till exempel Purus och Unidrain, är ju supersnygga. De möjliggör också att kunna ha större kakel än 20x20 cm även i duschutrymmet. De här golvbrunnarna kräver nämligen bara golvfall i en riktning och kan placeras nära väggen. De kan till och med "kamoufleras" i samma kakel som du har i badrummet.
 
Jag som blivit lite trött på mindre kakel gillar verkligen tanken på att ha stora klinker även i duschen, plus att det innebär mindre fog som kan missfärgas och det är enklare att städa.
Men sen är det så klart en prisskillnad. De vanliga fyrkanterna är billigare både i inköp och i arbetskostnad. Så frågan är om man vill lägga pengarna där.
Hur gör ni andra husbyggare?
badrum - golvbrunn - purus - unidrain
1
Ida

Hej. Vi funderade på en avlång golvränna men vi tyckte inte att det var värt priset och vi ska ha duschen mot yttervägg så konstruktionen kändes fortfarande för osäker. Man vill ju in att något ska gå snett med vatten...

Svar: Nej, priset är verkligen en faktor! Och som du säger, man vill inte få problem med vattenskador. Fy tusan! Har hört och läst alldeles för mycket om feldimensionerade fall, men samtidigt verkar det vara generellt tyvärr...
Hej huset!