Kamin, ja visst!

 
 
 
Efter tankar på en inmurad spis, via en enkel braskamin med treglas, till att vi till slut landade i en kamin från Stûv. Japp, nu har vi tagit beslut om att faktiskt ha en kamin. Närmare bestämt en 1668 H. Snygg, stram och effektiv. Enligt Mariebergs brasvärme, som vi beställt via, är det en så kallad konvektionsspis med sidohängd lucka. Värmen avges genom slitsarna i sidorna och upptill. Tydligen ska också mekaniken hjälpa till att förhindra baksug vid dörröppning när man ska lägga in mer ved. Lucköppningen och reglaget för justering av förbränningen är snyggt dolda i fronten på luckan. Kaminen finns i tre bredder, varav vi valde den mellanstora.
 
Det som till slut fällde avgörandet var den minimalistiska designen med strama linjer. Med tunna kanter får man maximal vy över elden, vilket vi behöver då den kommer stå längs en yttervägg i mitten av vår kombinerade matsal/vardagsrum som en brytpunkt mellan den öppna planlösningen.
 
I grunden har vi redan fixat med luftinsläpp, sedan kommer en rökkanal gå upp längs innerväggen upp till andra våningen där den byggs in. Ett av sovrummen på övre plan kommer alltså få en litet extra väggparti, som vi förhoppningsvis kan bygga ihop med en bokhylla eller dylikt. Och sedan upp och ut genom taket.
 
Visst, det är en tilläggskostnad att välja kamin som tillval. Men. Att vi har planerad inflyttning i december gör att den kommer att kännas ännu mer värd sitt pris och kommer nog vara den detalj som vi använder mest de första månaderna. (ps. ja, vi beställde den innan sprängningen drog iväg i pris, men det känns fortfarande som ett köp som vi inte ångrar).

Här är förresten en helt färsk bild från grunden med luftrör och allt.
Bilder: Stûv och egna
braskamin - kamin - mariebergs - stuv