Måla husfasad

 
Vi har bara beställt vårt hus grundmålat. Det har helt enkelt varit en ekonomisk fråga, då vi tidigt kände att det är något som vi kan spara pengar på om vi lägger utanför husofferten.
Sedan har vi gått från att tänka att vi ska lägga ut arbetet på en målarfirma (vi har till och med haft det ute på offerta.se), till att nu tänka att vi ska måla huset själva.
Bara att ta en utomstående firma skulle spara oss mycket pengar från att ta det med i beställningen. På offerta.se har vi fått uppgifter om 45–60 000 kronor för arbetet. Jag tror att det låg närapå det dubbla annars.
Men gör vi det själva kan vi komma ner till cirka 20 000 kronor. En helt annan summa.
 
Igår fick vi lite tips från mer erfarna husbyggare än vi är. Ett tips var tydligt: vänta inte med att måla! Ju tidigare du målar, desto bättre mår huset.
Den grundmålning som huset kommer med räcker föga för att vara säker på att inte få in fukt (särskilt i spikhål etc) efter en hel vinter och vår. (För först hade vi en plan på att vänta med målningen till nästa sommar.)
Men nu känns det enda rätta som att måla redan i sommar.
Då är huset inte klart invändigt, och kanske är också lite småfix kvar utvändigt. Men huset står där och byggarbetarna tar industrisemester så vi kommer inte att störa någon om vi använder en del av vår semester till att utföra målningen.
 
Vi har inte valt exakt nyans ännu, förutom att vi vet att vi vill ha det krispigt vitt (varken gå mot blått eller gult). Det gäller att hitta rätt nyans! Mer om det får komma längre fram.
 
Bild: lånad från nätet
bygga hus - exteriör - måla hus - offerta.se - tips