Vad är geoteknisk undersökning?

Alla dessa termer som man numera slänger sig med hit och dit. Men som man hade noll koll på innan man började med husbyggande.
Nu tänkte jag kort dra lite information kring geoteknisk undersökning. Vad är det egentligen?
Jo, det är en undersökning som man kan låta göra för att se vad marken består av. Det kan vara bra att veta innan man planerar att bygga hus på en tomt för att få ett heads-up om vad som finns där. En undersökning kan visa om det är berg, sandjord, lera eller dylikt. Det kommer påverka vilket arbete som kommer krävas när man ska lägga grunden för ett hus.
Är marken för lös behöver man påla, vilket kan bli en dyr historia.
Det kan också bli dyrt om det skulle visa sig att det finns berg under ett tunt lager jord. För då kan man behöva sprängarbete.
Förutom hur hållfast marken är kan man även få reda på risken för fuktproblem.
Den faktiska geotekniska undersökningen, eller grundundersökningen, innebär att man borrar i marken med olika instrument för att se hur de olika lagren ser ut.
En undersökning görs av företag eller konsulter med geoteknisk kunskap och arbetar med sådana här frågor. Det kostar beroende på hur många provpunkter som ska undersökas. Antalet beror på hus riskabel marken anses vara, men det är väl rekommenderat att göra det i alla hörn på huset. Det kan kosta lite olika, 10 000– 20 000 kronor verkar inte ovanligt.
Är man osäker på sin tomt och marken kan det dock vara en god idé att göra för att kanske kunna anpassa sin grund till rådande förutsättningar innan man kommit alltför långt i processen.