Det tar sig

 
 
I dag kom vi tillbaka från en veckas semester och vi skyndade oss till huset. Och wow! Helt plötsligt hade vårt hus fått en entré med kuverttak. Som vi längtat! Blev verkligen mer hus på en gång. Vi hade också fått vårt trappfönster på plats. Härligt!
 
Våra grymma snickare hade också fixat stuprören på framsidan precis som vi önskade. Grymt att de är snabba och fixar utifrån våra önskemål utan en massa tjafs och diskussioner. Snyggt blev det också!
 
Det är så kul att se hur huset förändras från varje besök. Plus att det händer en del inne också med plastning och tätning. Wiii!
bygga hus - entré - hus - stuprör

Takläggning – och nytt dilemmaVeckans andra irritationsmoment kom som ett brev på posten. (Det första skrev jag alltså om igår gällande stuprören)

I fredags var vi vid huset för att spana in takläggningen. I onsdags levererades nämligen vårt tak, enligt beställning från Rörvikshus. 
Allt gott så.
Vi var så exalterade när vi svängde in mot vårt hus.
Först blev vi himla glada att de redan hunnit lägga nästan allt tak. Ganska snabbt utbyttes dock glädje mot förvirring.
Var det bara vi eller var det inte väldigt ljusa takpannor? Först sa vi inget till varandra, min man och jag, utan gick bara omkring och spanade.
Men sen var det ofrånkomligt. Det såg väldigt ljust ut!

Vi har ytbehandlade Palema betongpannor. Och dessa finns i flera färger och nyanser. I grått finns de i tre olika: ljus, mellan och mörk.
Och det är här det har brustit med Rörvikshus.
Vi har beställt mellangrå, men som enligt information från Rörvikshus är den mörkgrå nyansen enligt deras måttstock.

Rörigt är bara förnamnet. Men faktum kvarstår att utifrån den grundförutsättning som vi fick från Rörvikshus ligger fel tak på vårt hus. Det här var inte taket vi beställt.

På väg från huset blev det till att ringa Niclas på Rörvikshus och ta upp detta. Han är på semester, men pratade kort om kompensation eller ombeställning.
Det här är inte alls vad vi tänkt så just nu känns det mest tråkigt att sånt här överhuvudtaget ska behöva hända.

I nuläget vet vi heller inte om det rör sig om felleverans från takleverantören eller felbeställning från Rörvikshus sida. 
Så fortsättning följer...

Varför kommer aldrig ett problem ensam? Hoppas dessa blir de enda vi möter nu.

Och på bilderna må takpannorna se rätt mörka ut, men på plats är det väldigt ljust...
bygga hus - palema - rörvikshus - tak - takläggning - takpannor
2

Stuprör skapar frågetecken
När vi var vid huset i veckan skapades ett stort frågetecken. I ritningarna som vi har sett från Rörvikshus har stuprör aldrig kommit på tal, och vi har aldrig sett dragningar.
Men i veckan började rännor sättas för kommande stuprör. Och det ledde till diskussioner.
Helt plötsligt hade stuprörsleverantören Plannja tänkt helt på sin egen kammare. Och om de har skickat deras ritning till Rörvikshus så har vi i alla fall aldrig fått se den. Fruktansvärt irriterande.
För det såg inte alls ut som vi tänkt.

Bakgrunden har att göra med att vi har sex fönsterkuper vilket ger extra många stuprör. Det hade vi kanske inte helt tänkt på från början, men när vi har tänkt som gäller att de som går ner längs mitt i husets fasad (alltså inte längs hushörnen) ska sammanföras med burspråk respektive entrétak. Det har tydligen inte Plannja tyckt, utan dragit dem både mitt i fasaden OCH vid burspråk respektive entré. 
Extremt mycket stuprör alltså.

Nu ska vi ta fram ritning på hur vi vill ha det så får vi dra det med Rörvikshus och Plannja. Oacceptabelt att det här kommer nu och att ritningen inte nått oss tidigare. 

Återigen kommer lärdomen upp. ALLT måste kontrolleras och godkännas och man måste tänka på ALLT. Annars blir det fel när någon tänker på sitt utan att riktigt prata med de olika parterna. 
plannja - rörvikshus - stuprör