Stenhårt murmöteJag har pratat om vår sluttande tomt tidigare. Men i och med markarbetet för huset är vår tomt numera upphöjd – i alla fall fram till en väldig kant. Och det är här vi vill ha mur!
Därför hade vi i dag ett första möte med Stenhårt, som arbetar just med murning bland annat. Supertrevlig snubbe kom till tomten och vi pratade både stenläggning av uppfart och mur.

Stenläggning av uppfart har vi nu snabbt lagt åt sidan. Vi har en enorm uppfart så att stenlägga den skulle bli snordyrt. Vi kommer satsa på singel så får stenläggning eventuellt vara något för framtoden

Men murning känns som ett måste. Om än också väldigt dyrt. Men vi kommer tjäna extremt mycket tomtmark i stället för att bara ha en sluttning. Men dyrt som sagt eftersom det rör sig om cirka 25 meter som behöver mur. Och vi kom fram till att vi kommer att behöva ansöka om bygglov hos kommunen då vi lika gärna kan göra det ordentligt om vi ska göra det. I Huddinge (liksom i många andra kommuner) går gränsen för bygglovsbefriad mur vid 0,5 meters höjd. Och här rör det sig om upp till en meter vid en delsträcka.

Nu väntar vi på en offert för att kunna ta ställning till om detta är aktuellt att ens tänka på i år. Men det skulle vara skönt då vi i sådana fall redan till våren direkt kan dra igång gräs- och planteringsprojekten. 

bygglov - huddinge - mur - tomt
3
Vibyggerkaptensgården

Ja huvvaligen, jag kan bekräfta att det är dyrt med mur o stensättning. Vi har gjort två murar, 15 m på 0,8 m höjd på högsta punkt o en lägre, 0,5 m, som blev 10 m lång. Murstenen i sig var överkomlig men arbetet värre. Men så ordnat det ser ut på en gång med mur o gräsmatta! Lycka till 😍

Svar: Ja, det är ju så att arbetskostnaden gör att det blir så HIMLA dyrt resultat. Tyvärr! Men samtidigt blir det ju snyggt! Har följt er tomt och då vill man ju verkligen bara köra på med muren! Tack för pepp!
Hej huset!

Josephine

Vad glad jag är att jag hittade din blogg :) riktigt kul att följa ert bygge. Vi har också en sluttande tomt som vi inte riktigt vet vad vi ska göra med. Har ni planerat er tomt själva eller har ni tagit hjälp av trädgårdsdesigner eller liknande?

Svar: Välkommen till bloggen! Kul att du hittade hit! Vi planerar tomten själva, i alla fall än så länge. Hur tänker ni? Vilken fantastik utsikt ni har från ert hus!
Hej huset!

Josephine

Från början tänkte vi göra det själva men nu lutar vi åt att ta in hjälp, i alla fall med det mest grundläggande som höjder och vart det lämpar sig att ha trappor och gångar m.m. Vår tomt är sluttande och det är så himla svårt att få till det så att man kan utnyttja ytan på bästa sätt. Vi får se hur det går... Ska bli kul att se hur det går för er!

Svar: Spännande! Ni verkar i alla fall få en makalöst fint hus!
Hej huset!