Bästa utomhusfärgen

 
Vi vill ha ett krispigt vitt hus, och då gäller det att hitta rätt färgnyans. Men innan vi väljer exakt nyans, måste vi välja färgfabrikör.
Som husbyggar-rookies är det en djungel av fabrikörer och typer. Ett tips vi har fått är att inte välja lågprismärken från byggbutikerna.
Och det finns belägg för det.
Folksam testade 45 utomhusfärger under två år och släppte resultatet 2015. Bara 4 fick godkänt.
I testet tittade de både på funktion och miljö- och hälsoaspekten. Fler än hälften av färgerna visade tecken på mögel, alger eller andra problem och totalt är det nio av de 45 som klarar funktionskraven, men efter att ha miljögranskats är det endast fyra godkända färger kvar. Jag tycker det är hemskt att det fortfarande finns många hormonstörande och cancerogena ämnen i utomhusfärgerna.
Förvisso att det inte bara är lågprismärkena som inte klarar kraven, men man ska verkligen tänka till på vilket märke man väljer.
 
Vilka färger fick då godkänt i Folksams test av utomhusfärger 2015? Jo:
Beckers Akrylatfärg Max

Beckers Perfekt Akrylatfärg

Falu Vapen Fasadfärg

Alcro Bestå Täckfärg

Foto: Beckers

beckers - folksam - måla hus - test - tips - utomhusfärger
2
Ida

Det är inte lätt att välja och det är ganska stora prisskillnader. Vår målare rekommenderade alcro bestå och vi kommer köpa den igenom honom. Fortfarande dyrt men lite bättre pris ändå

Svar: Intressant! Vad får ni för pris då? Mellan alcro och beckers skiljer det inte så mycket vad vi har märkt i butikspris.
Hej huset!

Ida

Vi ska ha en bruten färg, alltså inte den vita som färger har från grunden, så då kostar det lite extra. 10 liter för 1900, beckers max hade kostat oss 1600 för 10 liter.

Svar: Tack för infon!
Hej huset!