Budgeten skenar

Vi köpte tomten i slutet av förra sommaren. Vi skrev i kontrakt med Rörvikshus i oktober. Vi fick tillträde till tomten i januari. Sedan lite drygt en månad har vi varit igång med markarbete. Hittills ligger vi 350 000 över budget. Ouch!
Knappt 100 000 av dem har vi hittills betalat av ur egen ficka, medan resterande tillkommit och som hittills fått ingå i vårt byggnadskreditiv (som vi hoppas kunna höja alternativt kvitta mot en förhoppningsvis bra försäljning av vår lägenhet).
 
Vad som blivit dyrare än beräknat? En oförutsedd sprängning som blev rätt dyr och på grund av stora mängder blev det en stor bortforslingskostnad (dock uppmärksammade min man en felräkning så det blev i alla fall lite billigare än fakturorna först visade).
 
Så. Det blir ofta dyrare än beräknat att bygga hus för det uppkommer ofta oförutsedda utgifter. Och med husbyggen blir dessa ofta stora. A och O är att hålla kolla på ekonomin under resan för att veta exakt var ni ligger i budget och vad ni betalar för.
budget - bygga hus - oförutsedda utgifter - rörvikshus - tips
6
Anonym

Nyttigt att höra hur andras ekonomi också måste revideras efter hand 🙈 Tack för att ni delar med er! /vinkelhuset

Anonym

Nyttigt att höra hur andras ekonomi också måste revideras efter hand 🙈 Tack för att ni delar med er! /vinkelhuset

Svar: Nej, ni är inte ensamma ;)
Hej huset!

Vibyggerkaptensgården

Huvva för sprängning! Vi behövde inte forsla bort spröngstenen utan kunde använda den till fyllnadsmassa. Hur mycket gick sprängningen på om man får fråga?
Ni kommer nog revidera budgeten fler gånger, det blir lätt så 😜

Svar: Ja, fy tusan. Vi kunde använda en del som fyllning, men långt ifrån allt, därav kostnaden. Menar du bara själva sprängningen, så var det nog inte så farligt, men alla kringkostnader gjorde det rätt dyrt?! Får återkomma.
Hej huset!

www.villakallgren.blogg.se

Det här med budget är alltid spännande...det är svårt att prioritera vad som måste bli klart direkt och vad vi/man kan ta senare...vi grubblar massor på grad av färdigställande/carport/kamin/trädgård...

Svar: Vi med. Man vill ha allt klart direkt, men vi får ta och inse att allt inte kommer vara klart direkt. Typ carport, förråd och trädgård… Och invändigt får vi nog också möblera pö om pö…
Hej huset!

vibyggerkaptensgården

Det är iofs bra att sprängningen kommer i början projektet, sen vet man hur mycket pengar som finns kvar till resterande punkter i budgeten. I början blev allt dyrare än planerat för oss, omlastning, golv ändring mm. Nu sista tiden har det varit tvärt om så vi har tagit hem det rätt bra till slut. Men man omvärderar o revidierar längs med hela resan! 😜

Svar: Ja, det har du rätt i! Vad skönt att höra att vi inte är ensamma om att få en dyrare budget. Hur har ni lyckats revidera för att kunna minska överskottet? Vilka poster har ni minskat?
Hej huset!

Vibyggerkaptensgården

Vi har inte valt bort något utan beslutade tidigt att ta så många kostnader som möjligt löpande av eget kapital och spara på utrymmet i kreditivet till de stora posterna. I och med det slapp vi räntan flera månader. Sen blev sprängningen billigare än vi räknat med eftersom vi slapp frakta iväg nånting. Vi sålde dessutom vårt lilla hus med rejäl vinst vilket gjorde att vi fick mer spelrum.

De sista månaderna har kostnaderna blivit lägre än vi budgeterat med! Att sätta budget är inte så lätt, men vi har budgeterat för allt in i minsta detalj. Och många bäckar små jämnar till totalen! Ni får nog ihop det i slutändan!

Svar: Tack för infon! Hoppas du har rätt!
Hej huset!